KBC

Wat is een groene kaart en hoe verandert die vanaf 1 juli?

Boek uw afspraak Nieuwsoverzicht / Wat is een groene kaart en hoe verandert die vanaf 1 juli?

Iedereen kent het groene papier dat aantoont dat je motorrijtuig verzekerd is, in de volksmond vaak de groene kaart genoemd. Dat is de internationale verzekeringskaart voor motorrijtuigen. Je bent momenteel verplicht om dit document aan boord van je motorrijtuig te hebben. Die groene kaart verandert vanaf 1 juli 2020 van vorm: voortaan is ze niet meer groen en dubbelzijdig, maar wordt het een enkelzijdig wit document met zwarte letters.Bovendien komt er ook een elektronische versie van je verzekeringsbewijs (ook met een witte achtergrond en zwarte letters). Concreet betekent dit dat je het document dus niet meer op papier bij je moet hebben op voorwaarde dat je bij een controle de elektronische versie kunt tonen.Ga je naar het buitenland, dan is het wel aangeraden om het document te printen en aan boord van je voertuig te houden. Bij een controle heb je dan steeds een papieren versie en vermijd je problemen als je gsm gestolen wordt of een platte batterij heeft of als een elektronisch document niet aanvaard wordt in het land waar je gecontroleerd wordt.

Is een groene kaart verplicht?

Rijd je met de auto, dan moet je aan de politie kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. Je groene kaart is dat bewijs. Je moet het op vraag van de politie altijd kunnen voorleggen. Je groene kaart heeft ook een hoop gegevens over je verzekering die je na een ongeval moet invullen op je aanrijdingsformulier.

Wie geeft de groene kaart uit?

In Belgiƫ wordt de groene kaart uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. De verzekeringsmaatschappij bij wie je de autoverzekering hebt afgesloten, geeft jou die groene kaart.

Bron: news.economie.fgov.be